Formasyonun oluşumu... Grafiklerde çok sık karşılaşılmayan ve genellikle bir dönüş formasyonu olarak kabul edilen elmas formasyonu, aslında tek bir model olmaktan çok, ardı ardına gelen iki modelin birleşmesinden oluşmaktadır. Başlangıçtaki oluşum bir genişleme modelidir ve yeni daha yüksek tepeler ve yeni daha düşük diplerle genişleyen bir üçgen oluşturmaktadır. Bunun hemen arkasından ise daha düşük tepeler ve daha yüksek diplerden oluşan bir üçgen formasyonu gelir. Bu, iki modeli barındıran yapısıyla da genellikle bir aydan uzun sürede oluşan orta vadeli formasyonlar sınıfında yer alır. Bir elmas formasyonu oluşumunun hikayesinde temel unsur fiyatlarda yaşanan önce bir genişleme ve sonra da bunun ardından gelen bir daralmadır. Genişleme kısmı daralma kısmına nazaran daha kısa sürede oluşan bu formasyonda, başlangıçta trendde oluşan normal bir tepe ve bunun ardından gelen bir gevşeme vardır. Tepe oluşumu sırasında yükselen hacim ise, tepeden dönüşte bir yükselen trend tanımına uygun olarak düşmektedir. İlk tepenin dönüşünden sonra oluşan dip genellikle tepenin çok uzağında oluşmaz ve yönünü yükselen bir hacim desteğiyle tekrar yukarı çevirir. İkinci tepenin oluşumunda belirleyici olan, ilk tepenin geçilmiş olması ve bunun bir önceki tepe oluşumundan daha yüksek bir hacimle gerçekleşmesidir. Buraya kadar bir yükselen trendin tüm özelliklerini taşıyan bu fiyat hareketlerinde, şimdilik hiçbir terslik göze çarpmamaktadır. Ancak tepeden dönüşteki ikinci dibin, birinci dibin belirgin şekilde altında oluşmasıyla trenddeki sorun da açığa çıkar. Bu andan itibaren elimizde olan, kontrolden çıkmış bir piyasaya işaret eden bir genişleme modelidir ve oluşmuş olan iki dip ve iki tepeden çizilecek çizgilerle model derhal tanımlanmalıdır. Çünkü genellikle trend sonlarındaki dönüşler sırasında gördüğümüz genişleme formasyonları trend yönündeki artan hacimleriyle de analisti ikilemde bırakan ve çok iyi takip edilmesi gereken oluşumlardandır. Kararsız yapıları nedeniyle, dip ve tepelerden çizilen genişleme çizgilerinin kırılma noktaları dikkatle izlenmelidir.
I< <<1 2>> >I
© 2013 Tüm hakları saklıdır. Burada yer alan bilgi, yorum ve grafikler ANIL ÖZEKŞİ tarafından yazılmış olan KAZANMA SANATI adlı kitaptan alınarak TEKNİK ANALİZ SANATI adlı siteye aktarılmıştır.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.
Sermaye Piyasasi Kurulunun Seri : V, No :55 “ Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkinda Teblig’i Uyarinca Yayımlanan Uyarı Notu :"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."
Copyright © 2013 www.teknikanalizsanati.com Tüm hakları saklıdır.